Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Házi krémes

2013.01.12

Ha A-tól Z-ig házit szeretnél, ez a receptje, valamikor régebben itt a naten találtam. De készítheted készen kapható leveles tésztából is, de az már nem lesz a hamisítatlan házi krémes.

Hozzávalók a lapokhoz:
30 dkg liszt
25 dkg szobahőmérsékletű margarin (jó az olcsóbb is hozzá)
egy csipet só
6 ekanál hideg víz
1 ekanál ecet
Mindezt összedolgozzuk egy keverő tálban, ragadós masszát kapunk, majd lefedjük és betesszük a hőtőbe 12 órára.
A pihenési idő után elfelezzük, majd kinyújtjuk. Én a nagy gáztepsi zsírozott hátán szoktam sütni, mert sülés közben sokat zsugorodik, a végére egy kisebb tepsi mérete lesz, szóval érdemes minél nagyobbra tenni.
Akkor lesz a leglevelesebb ha minél kevesebbet tapogatjuk a tésztát nyújtás közben.
180 fokon szoktam sütni míg szép színe nem lesz.


Hozzávalók a krémhez:
6 tojás
750 ml tej
150 gr liszt
300 gr cukor
1 rúd vanília (vagy 2 csomag vaníliás cukor, ez esetben számoljuk le a súlyát a cukorból)


A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét nagyon keményre felverjük.
A sárgákat a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a lisztet, a vanília kikapart belsejét, majd egy kevés tejet, csomómentesre keverjük az egészet a mixerrel.
A többi tejet időközben a vanília héjával feltesszük főni, mikor forr, akkor a vanília rudat kihalásszuk, majd a forró tejet a lisztes péphez öntjük, közben folyamatosan kavargatjuk. Az
egészet felforraljuk, majd főzzük pár percet, mert ha ezt nem tesszük meg, akkor lisztízű lesz a krémünk. Közben folyamatosan kavarjuk. Majd levesszük a gázról és egy habverő segítségével a kemény habot belekavarjuk. Elméletileg ezt már nem kell forrni tenni, de én azért egy kicsit átszoktam melegíteni az egészet.
Ezzel a krémmel szoktam a képviselőfánkot is tölteni


Aki vastagabban szeretné az csinálhatja 1 liter tejből a krémet, arányosan növelve mindent hozzá.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.