Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A köszvényről

2012.11.05

 A köszvényről

 

 

 

köszvény civilizációs betegségnek is felfogható, hiszen amellett, hogy kialakulásában genetikai tényezők is szerepelhetnek a betegség létrejöttében jelentős szerepet kapnak AZ energia- és fehérje gazdag táplálkozás, a mozgásszegény életmód. A köszvénykiváltó oka a purin anyagcsere  zavara, amelynek következtében a húgysav felszaporodik a vérben, majd a húgysavkristályok lerakódhatnak AZ ízületekben és fájdalmakkal teli napokat okozhatnak.


A felnőtt férfiak és a postmenopausában levő nők betegsége. Incidenciája a férfiaknál AZ ötödik évtizedben, nőknél AZ ösztrogének uricosuriás hatásának megszűnése után a legnagyobb. Szokták a gazdagok betegségének is nevezni, mert hosszú múltja során főleg olyan embereket sújtott, akik megengedhették maguknak, hogy bőségesen táplálkozzanak.

A hatékony étrendi kezelés rangos helyet foglal el a gyógyításban.


 

Eredetét tekintve a köszvény lehet elsődleges vagy másodlagos. Az elsődleges vagy öröklött forma hátterében genetikai rendellenesség szerepel, amely egyaránt jár fokozott húgysavtermeléssel és csökkent kiválasztással. Minden többi magas húgysavszinttel járó állapot másodlagosnak, szerzett formának tekinthető, amelynek kialakulásában nagyban közrejátszik AZ elhízás, a környezeti tényezők, így a helytelen bőséges táplálkozás, éhezés, alkoholfogyasztás, valamint egyes gyógyszerek is (pl. Diuretikumok, szalicilát, cyclosporin).

                

--------------------------------------------------------------------.jpg

                       Fő szempontok a köszvényesek diétájában

1.      Magas purin tartalmú élelmiszerek kerülése.

2.      Bőséges folyadékfogyasztás (napi 2-3 liter).

3.      Helyezzék előtérbe a gyümölcs- és zöldségfogyasztását.

4.      Az alkohol fogyasztását mellőzni kell!

5.      A megcélzott testsúlynak megfelelő energia bevitelre figyeljenek!

A hagyományos táplálkozásnál kb. 500-1000 mg/nap purin kerül a szervezetbe táplálkozás útján, köszvényesek diétájában maximálisan 300 mg lehet AZ érték. 

 

Alacsony purin tartalmú élelmiszerek (5 mg/100 g azaz 5 mg purint tartalmaz 10 dkg élelmiszer): tej, tejtermékek, saláták, gyümölcsök.

 

Közepes purin tartalmú élelmiszerek (10 mg/100 g): fehér kenyér, paradicsom, burgonya, sárgarépa, retek, karalábé, cékla.

Az előző két kategóriába tartozó élelmiszereket bátran lehet fogyasztaniköszvényes betegeknek.

Mérsékelten magas purin tartalmú élelmiszerek (60-100 mg/ 100 g): sertés, marha, baromfihús, nyúlhús, halak, bab, borsó lencse. Ezek AZ élelmiszerek mérsékelten legyenek jelen a köszvénydiétázók étrendjében.

Magas purin tartalmú élelmiszerek (200 mg/100 g): lehetőség szerint kerülni kell ezek fogyasztását: belsőségek (máj, vese), olajos szardínia, húsleves, kocsonya, élesztő, füstölt húsok, szalonna, liba és pulykahús, vadhús.

 

 

Megemlítendő, hogy a csokoládé, tea, kávé purin tartalma ugyan magas, de ezek olyan purinszármazékok, amelyek nem alakulnak húgysavvá a szervezetben, ezért fogyaszthatók!

 

A purin fogyasztást tehát csökkenteni kell, figyelembe véve azt, hogy a napi fehérjefogyasztás nem mehet 60-70 g alá.

 

Az esetek jelentős részében a köszvénybetegek bizonyos testsúlytöbblettel,kóros vérzsír értékkel (magas koleszterinszint) is rendelkeznek. Ebből kifolyólag a köszvény diéta céljai közé tartoznak a purin szegény táplálkozás mellett atestsúly csökkentése és a koleszterin bevitel szabályozása.

köszvényes betegek diétájánál fontos megemlíteni, hogy AZ étrendben történő megszorítások csak mérsékeltek lehetnek, azaz a napi energia bevitelt nem lehet drasztikusan lecsökkenteni, mivel éhezés alkalmával csökken a szervezet húgysavkiválasztása.

Tehát a mérsékelt, fokozatos fogyás a célra vezető (AZ étrend 500 kcal/nap tartalmazzon kevesebbet, mint amennyivel normál testsúly esetén szükség lenne – kb. Napi 1000-1600 kcal/nap)

A vér koleszterinszintjének csökkentésére mellőzni kell a következő élelmiszerek fogyasztását: zsírok, vajak, zsíros húsok, disznósajt, tepertő, szalonna, sok tojás (bár a tojás purin tartalma alacsony, a koleszterinszintje viszont magas)

 

Gyógytea a köszvényre:

 

Erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10 perc állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.